Р Е Ц Е Н З І Я на навчальний посібник «Данильян О. Г., Дзьобань О. П. Філософія інформаційного права: навчальний посібник. Харків: Право, 2023. 322 с.»

Автор(и)

  • Юрій Калиновський Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.21564/2663-5704.60.299698

Ключові слова:

правова кібернетика, правова інформатика, Філософія інформаційного права, монополізація

Анотація

У тексті посібника авторами піднімаються проблеми правового забезпечення інтересів людини і суспільства в нових інформаційних відносинах. До таких проблем автори відносять: забезпечення права на інформацію, охорона інформаційних продуктів інтелектуальної власності й персональних даних в умовах масового їх переведення в цифровий вигляд, захист життя і здоров’я від мережевого комп’ютерного «цунамі», захист індивідуальної і суспільної свідомості від їх використання під час масових акцій, право на життя і збереження людської природи в сучасних умовах. При цьому зазначається, що спроби вирішення названих проблем сучасності знаходить віддзеркалення в Конституції України, міжнародних документах і інших нормативних правових актах, проте, їх фундаментальне правове наукове узагальнення і осмислення потребує нових наукових розвідок.

Біографія автора

Юрій Калиновський, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

доктор філософських наук, професор, професор кафедри філософії

Посилання

Отже, уважне ознайомлення з текстом навчального посібника «Філософія інформаційного права» надає підстави стверджувати, що зазначене видання є комплексною працею, підготовленою на належному теоретичному, методичному і прикладному рівнях та є істотним внеском у сучасне філософсько-правове знання.

Видання розраховане на здобувачів наукового ступеня, однак безсумнівно може бути корисним для фахівців, експертів, вчених, викладачів, студентів та усіх, хто цікавиться проблемами інформації, інформаційного права, інформаційних комунікацій, інформаційного суспільства.

Цілком очевидно, що навчальний посібник «Філософія інформаційного права», який рецензується, не є досконалим ані за формою, ані за змістом. При цьому прикладна та теоретична цінність цього пілотного видання є беззаперечною.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-30

Як цитувати

Калиновський, Ю. (2024). Р Е Ц Е Н З І Я на навчальний посібник «Данильян О. Г., Дзьобань О. П. Філософія інформаційного права: навчальний посібник. Харків: Право, 2023. 322 с.». "Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 1(60). https://doi.org/10.21564/2663-5704.60.299698

Номер

Розділ

Рецензії