БАЛАНС ВЛАДИ ТА ВЛАДНИх ВІДНОСИН (Н. ЕЛІАС): АНТРОПОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ В КОНТЕКСТІ ВІЙСЬКОВО-СОЦІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ - Севрук, І. І. ("Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 2016)
У статті надано аналіз методологічного значення ідей Н. Еліаса щодо характеру та сутності владних стосунків для удосконалення сучасних практик військовосоціального управління. Розкрито зміст понять «баланс влади», «власний диференціал», проаналізовано відносини асиметрії як відносини взаємозалежності між «сильними» та «слабкими». Простежено опосередкований характер впливу влади у складних структурах, якими є військові структури, що формує «анонімну владу організації», «структурну владу» або «примус обставин». Особлива увага приділяється значенню для військово-соціального управління висновків Н. Еліаса про антропологічні наслідки влади та владних стосунків, серед яких твердження щодо влади як структурної особливості усіх людських стосунків, що формує «всюдиприсутність» влади, про відносний характер влади (її не можна «мати», вона встановлюється як взаємодія принаймні двох осіб), про динамічність, мінливість влади, про наявність балансу влади не тільки між індивідами, а й між групами та інші.