СУЧАСНА ЛЮДИНА: ІНФОРМАЦІЙНІ АСПЕКТИ АНТРОПОСОЦІОГЕНЕЗУ - Данильян, Олег; Дзьобань , Олександр ("Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 2024)
У статті зазначається, що сформовані в результаті тривалої еволюції людства механізми здійснення переробки і зберігання інформації зазнають у даний час значних трансформацій. Відбувається радикальна трансформація простору і часу, фундаментальних вимірів життя людини. Використання нових технологій породжує нові небезпеки, зумовлює, з одного боку, саморозвиток людини та суспільний прогрес, а з іншого − призводить до посилення схильності індивіда до негативної діяльності. Домінантні на сучасному етапі індустріальні та постіндустріальні технології, що зароджуються, характеризуються наявністю як творчих, так і значних руйнівних можливостей, а також можуть породжувати загрози природі та людині. Підкреслюється, що однією із сучасних форм залежності людини є залежність від комп՚ютера, пов՚язана з потягом до комп՚ютерних ігор, що справляє найбільш руйнівний вплив на духовність людини.