КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ЗВ’ЯЗКУ МІЖ СВОБОДОЮ І КОНТРОЛЕМ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Об’єдков, Олександр ("Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 2024)
У статті була зроблена спроба осягнути сенс зв’язку між категоріями «Свобода» і «Контроль» в сучасних умовах цифровізації та активного впровадження інформаційно-комунікаційних технологій. Визначено дефініцію свободи, зокрема описані її позитивна й негативна форми. Окрім цього, проведено ретроспективний аналіз феномену тоталітарного режиму з його основними складовими і характерними особливостями з метою навести аналогію з його оновленою формою «суспільства контролю», де чітко простежується місце людської свободи та значення контролю. Запропонований авторський погляд на значення свободи в умовах тотальної цифровізації, а також можливостей її зберегти.