АВАНГАРДНИЙ СИНТЕЗ МИСТЕЦТВ У ТВОРЧОСТІ СЦЕНОГРАФІВ ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Ареф’єва, Анна ("Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 2023)
Наголошено на актуальності звернення до філософських засад формування авангардного сценічного синтезу на сцені Дягілєвських сезонів. Мета статті – визначити інтенції сценічного синтезу авангардного мистецтва – кубізму, фовізму, абстракціонізму як філософсько-антропологічний феномен деструкції та деконструкції класичного мистецтва. Методологія дослідження визначена компаративним та системним підходами. Трансцендентальний, феноменологічний та діалектичний методи дають можливість здійснити філософсько-антропологічний аналіз синтезу мистецтв як динамічної цілісності синтетичного формотворення. Наукова новизна статті. Авангардний простір був для Дягілєвських сезонів певним жестом відчаю, компромісним явищем адаптації іконографії стилю модерн. Висновки. Європейські авангардні синтези початку ХХ століття були еквівалентними пошукам сценічного синтезу Вс. Мейєрхольда, О. Екстер, К. Малевича.