ГЕОПОЛІТИЧНИЙ «КЛІМАТ» І СВІТОУСТРІЙ ХХІ СТОЛІТТЯ: ДОМІНАНТНІ ТЕНДЕНЦІЇ - Герасіна , Людмила ("Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 2023)
У статті методологічно переосмислено евристичну спроможність класичних імперативів геополітики щодо аналізу сучасної міжнародної ситуації. Здійснюється системне впорядкування домінантних тенденцій (світових, регіональних, темпоральних) у зміненому геополітичному просторі в аспекті їхнього масштабу, сили і перспектив. Теоретично обґрунтовані нові дефініції явищ – «геополітичний світоустрій» та «геополітичний клімат», які складаються та змінюються у наслідок дії домінуючих трендів світополітики.