САМООСВІТА ЯК УМОВА СОЦІАЛЬНОЇ НЕЗАЛЕЖНОСТІ І САМОСТІЙНОСТІ ОСОБИСТОСТІ - Бурлука , Олена Вікторівна ("Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 2021)
Досліджено як в сучасній культурній ситуації самоосвіта уможливлює соціокультурну незалежність і самостійність особистості. Відмічено, що сучасна система освіти орієнтована на активність особистості, самостійність у виборі тематики і часу засвоєння інформації. Показано як демократичний тип організації самоосвіти, позбавляє особистість залежності, дозволяє вийти на новий рівень духовної свободи і реалізувати свій творчий потенціал.