ЕСТЕТИКА В СИСТЕМІ «ЛЮДИНА-ТЕХНІКА-СЕРЕДОВИЩЕ»: ПОШУК ГАРМОНІЇ - Ушно, Ірина ("Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 2024)
Сучасна система «людина-техніка-середовище» (СЛТС) охоплює велике коло питань, пов’язаних між собою. Розглядати таку систему можливо в різних координатах: безпека, ефективність, глобалізація тощо. Метою даної статті є дослідження естетичного виміру СЛТС у аерокосмічному контексті. В широкому сенсі естетика постає як простір для реалізації системи «людина-техніка-середовище». У практичній діяльності, естетика є показником гармонійної взаємодії всіх складових цієї системи. Естетична складова виступає каталізатором змін, обумовлює впровадження вдосконалень та нових рішень у професійному середовищі. У системі «людина-техніка-середовище» технічна естетика дає змогу актуалізувати питання задоволення, натхнення, а також ергономіки та комфорту аерокосмічного інжинірингу.