ОСОБЛИВОСТІ СПІВІСНУВАННЯ ЛЮДИНИ ТА ДЕРЖАВИ У СФЕРІ КІБЕРБЕЗПЕКИ: ЄДНІСТЬ ЧИ ПРОТИЛЕЖНІСТЬ? - Трофименко, Володимир ("Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 2023)
Публікацію присвячено з’ясуванню питання місця держави та громадянина-користувача у кіберпросторі. Розглядаються два протилежних підходи, кожний з яких базується на позиціях первинності держави або людини у питання кібербезпеки. Наводяться аргументи прихильників обох підходів і робиться висновок про ефективність їхньої діалектичної взаємодії з метою покращення ефективності кібербезпекових заходів.