КОМЕНТАР ПРО ВЗАЄМОЗВЯЗОК НАУКИ ТА ВІРИ У ЦЕРКОВНОМУ ВІРОВЧЕННІ - Контрерас, Рейбер Парра ("Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 2021)
У статті аналізується взаємозв’язок науки та віри у віровченні католицької церкви. Аналіз базується на концепції Першого і Другого Ватиканських Соборів щодо важливості віри та розуму у пошуку людиною істини; водночас враховуються позиції Пап Лева XIII та Іоана Павла II, викладені у їхніх енцикліках Aeterni Patris та Fides et Ratio, відповідно. Проаналізовані деякі виступи Пап Павла VI, Бенедикта XVI та Франциска перед Папською академією наук. Дослідження доходить висновку, що від Першого Ватиканського Собору до теперішнього часу церква прагнула налагодити, гармонізувати та взаємозбагатити стосунки між вірою та розумом. Інтерес церкви не обмежується лише стимулюванням наукових досліджень, вона також прагне, щоб знання упорядковувались на благо людини, а горизонт віри розширювався у пошуках істини.