ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКА РЕФЛЕКСІЯ ПЕРЕДУМОВ ІДЕЇ ПРАВ ЛЮДИНИ - Жданенко, Світлана Борисівна; Кальницький, Едуард Анатолійович; Мелякова, Юлія Василівна ("Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого". Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія, 2021)
Показано, що витоки сучасної концепції прав людини як провідної політико-правової доктрини перебувають в горизонті формування філософського знання. Розглянуто ідеї мислителів античності, середньовіччя та Нового часу щодо свободи, рівності, справедливості та людської гідності, що становлять основні принципи та цінності концепції прав людини. Генезис прав людини відбувається у контексті розвитку природно-правового мислення та пошуку балансу між індивідуальним щастям та суспільним благом. Доводиться, що сучасні уявлення про права людини спираються на філософські концепції, квінтесенцією яких стало проголошення автономії і свободи окремої особистості.